Copyrights ©2015: De Voeten uit Noordwijk

Zoeken

Jicht

Jicht

Jicht (artritis Urica)

 

Jicht is een stofwisselingsziekte. Het ontstaat wanneer bepaalde lichaamsprocessen (vertering van eiwitten uit de voeding) uit belans zijn waardoor zich urinezuur in het lichaam ophoopt. Urinezuur is de natuurlijke afvalstof van Purine. Purine ontstaat voor het grootste deel bij ieder gezond mens als eindproduct van de eigen stofwisseling. Normaal wordt het uit purine ontstane urinezuur opgelost en via het bloed naar de nieren vervoerd, zodat het uitgeplast kan worden. Bij een jichtaanval kristalliseert het opgeloste urinezuur en slaat neer in gewrichten en andere weefsels. De afzetting van die kristallen wekt een ontsteking op met als gevolg een slijtageverschijnsel van bot en kraakbeenweefsel.

 

De eerste symptomen van jicht zijn het plotseling ontstaan van een warm, rood, gezwollen en pijnlijk gewricht. De meest voorkomende plek waar jicht zich manifesteert is de grote teen, sommige patiënten hebben ook last van andere gewrichten als voet, enkel, knie, pols en elleboog. Bij sommige mensen is de acute pijn zo intens, dat de minste of geringste aanraking al hevige pijn veroorzaakt.

 

De precieze oorzaak van jicht is nog onbekend. Er zijn wel een aantal factoren die de kans op jicht vergroten.

Risicofactoren zijn: overgewicht, een dieet met veel orgaanvlees of rood vlees (eiwitten), overmatig alcoholgebruik en blootstelling aan lood en andere zware metalen, zoals cadmium.