Copyrights ©2015: De Voeten uit Noordwijk

Zoeken

Een goede sok voor in je sportschoen

4 november 2015

De afgelopen tijd ben ik als pedicure actief bezig met de bewustwording van sporters over hun voeten en de klachten die daarbij ontstaan. Niet speciaal sporters op hoog niveau maar ook de amateursporters. Ik zie veel klachten die voorkomen hadden kunnen worden.

Voor veel sporten zijn speciale sportschoenen ontwikkeld met eigenschappen die passen bij de betreffende sport, maar vergeet niet een goede sok voor in je sportschoen.

Wat zijn nou goede eigenschappen aan een sportsok.Sok

Een goede sportsok beschermt je huid tegen wrijving in je schoen en absorbeert daarnaast het meeste zweet. Hierdoor voorkom je blaren, zweetvoeten en/of schimmelinfecties. Goede sportsokken zorgen er ook voor dat je schoenen minder snel slijten.

Sportsokken moeten vooral goed passen. Van te kleine sokken kunnen je nagels ingroeien. In te grote sokken gaan plooien zitten die blaren veroorzaken.

Draag vooral geen gestopte kousen. De oneffenheden kunnen wrijving veroorzaken met blaren tot gevolg.

Een goede sportsok is van kunstvezels (zoals acryl, coolmax, nylon en polartec) of van wol of katoen gemengd met een synthetische vezel.

Draag liever geen sokken van puur katoen. Deze nemen het zweet op waardoor je sokken helemaal vochtig worden. Of zelfs helemaal nat bij lange trainingen.

Nieuwe synthetische materialen (zoals orlon, polipropyleen en coolmax) laten het vocht door en absorberen dit niet. Het vocht kan hierdoor verdampen, mits je schoenen van hetzelfde materiaal zijn gemaakt. Deze nieuwe materialen hebben nog een ander voordeel: deze zijn sterker en behouden langer hun vorm.

Wilt u samen met mij kijken naar wat u voetklachten zijn? Maak dat een afspraak voor een gratis voetencheck.