Copyrights ©2015: De Voeten uit Noordwijk

Zoeken

Wrat

Wrat

Wrat (verruca)

 

Een wrat is een epitheale woekering en veroorzaakt door virussen. Het is een goedaardige woekering. Het weefsel wordt weggedrukt door de woekering, maar er niet door heen dringt. Er zijn vele soorten wratten:

 

Ouderdomswrat
Dit zijn kleine, vettige plekjes op de huid die eerst geel zijn en later verkleuren tot bruin of zwart. Ook wel verruca seborrhica of verruca senilis genoemd. Ze komen voor bij mensen ouder dan 50 jaar. Je ziet ze vooral op het gezicht, borst, buik of rug. Ouderdomswratten zijn niet besmettelijk.

 

Voetwrat

De voetwrat ook wel verruca plantaris vind je vooral op de voetzool. Er zijn twee soorten voetwratten: de doornwrat groeit in de diepte en is pijnlijk en de mozaïekwrat die zich juist oppervlakkig uitbreidt. Voetwratten zijn vaak hardnekkig. Besmetting vindt vaak plaats in sportzalen, zwembaden en gemeenschappelijke douches, maar ook via direct huidcontact.

Net als gewone wratten zijn de voetwratten vaak huidkleurig. Ze hebben ook vaak dezelfde grootte. Een voetwrat wordt nog wel eens verward met een likdoorn of eksteroog.

 

Waterwrat

Waterwratjes worden niet veroorzaakt door het humaan papillomavirus, maar het molluscum contagiosum virus, een pokvirus. Deze wratjes zijn zeer besmettelijk en komen vooral bij jonge kinderen voor.

Waterwratjes zijn witte ronde bultjes, met in het midden een putje. Als je op een wratje drukt komt er een witte substantie uit. Vaak hebben kinderen veel wratjes over het hele lichaam verspreid. Opvallend is dat waterwratjes vaak juist minder op handen en voeten voorkomen.

 

Wratten kunnen geen kwaad, maar ze zijn wel heel hardnekkig. Vaak verdwijnen ze pas na één à twee jaar vanzelf. Zo lang je wratten hebt, kun je anderen besmetten. Bovendien doen ze soms pijn.

 

Wratten zijn prima te behandelen. De huisarts kan de wratten bevriezen met vloeibare stikstof, zodat het weefsel afsterft. Na het bevriezen ontstaat er vaak een blaar. Meestal zijn er meerdere behandelingen nodig. Wratten kunnen daarnaast weggebrand worden met een soort lasapparaatje (coagulatie). Een andere mogelijkheid is de wrat wegsnijden of ‘uitlepelen’ onder plaatselijke verdoving.